fbpx

Tekst ja pildid: Kristin Hansen

Täna juhendab meid Ööbiku Gastronoomiatalu peakokk Ants Uustalu koos oma paarimehe Merkoga. Ants alustab sellest, et võrdleb elu ja söögitegemist. Tema arvates tuleks söögitegemisse suhtuda mõnusa huumoriga ning kergelt, sest elu on ju niigi raske, seetõttu ei tohiks köögis üle stressata ning toitu tuleks vähemalt kodustes tingimustes alati valmistada lendlevalt ning kerge käega.

Antsu õpetustest jääb meelde lause: „Retsept on apteegis. Süüa tehakse tunde järgi!“. Seda saame ka omal käel tunda, sest Antsu antud retseptid viimistleme täiuslikuks kohapeal.

Eelroaks valmib Metsise džinniga immutatud Pähkla forell, millest kujuneb osalejate suurim üllatus. Rooga kaunistab tsitrusefilee, apteegitilli salat ja krevetid. Toit näeb välja nii ilus ja värviline ning maitsekooslus viib keele alla.

Järgmiseks valmib Jaapanipärane ramenileem pošeeritud muna ja krõbeda kanalihaga. Roa eksootilised maitsed ja mõnus vürtsisus on suurepärases kooskõlas. Loomulikult ei jää maitsetele alla ka roa välimus! Roogade serveerimisel nõuab Ants osalejatelt täpsust. Mitte ükski roog ei näe välja vähem kui täiuslik!

Pearoaks valmistame suitsuse maisikana muskaatkõrvitsakreemi ja pastinaagi õhikutega. Selle juurde õpetab Ants meid tegema lihtsat, aga väga head veinikastet, mille retsept töötab tema arvates alati.

Meie tänaseks desserdiks on imehea šokolaadi-vaarika ganache mõnusalt hapuka vaarikakreemi ning värskust andva piparmündiga. Serveerimise juures on Ants perfektsionist, oluline on visuaalne tasakaal ja kaunis kompositsioon. Mida rohkem seda uhkem siinkohal ei kehti, kuigi ühe osaleja suust kostub lause, et magustoidukomponente ei tohi küll serveerimiskaussidesse alles jätta, need on ju lihtsalt niivõrd head!

Eesti Vabariigi sünnipäeva puhul valmib ka kodumaine keefiri karask käsitsi tehtud hapukoorevõiga. Karask on osalejate teine lemmik, seda tullakse suisa kööki juurde võtma!

Pärast sellist õhtut on raske koju minna. Taldrikud on küll puhtaks söödud ja pead tarkust täis, kuid osalistel on Antsule palju küsimusi ja Antsu jutul ei tulegi lõppu! Viimaks saavad aga küsimused küsitud ning kokkajad lähevad tänutundega koju Antsu jagatud nippe järele proovima.

2019, veebruar Ants Uustalu! (Tartu)

Tekst ja pildid: Kristin Hansen

Täna juhendab meid Ööbiku Gastronoomiatalu peakokk Ants Uustalu koos oma paarimehe Merkoga. Ants alustab sellest, et võrdleb elu ja söögitegemist. Tema arvates tuleks söögitegemisse suhtuda mõnusa huumoriga ning kergelt, sest elu on ju niigi raske, seetõttu ei tohiks köögis üle stressata ning toitu tuleks vähemalt kodustes tingimustes alati valmistada lendlevalt ning kerge käega.

Antsu õpetustest jääb meelde lause: „Retsept on apteegis. Süüa tehakse tunde järgi!“. Seda saame ka omal käel tunda, sest Antsu antud retseptid viimistleme täiuslikuks kohapeal.

Eelroaks valmib Metsise džinniga immutatud Pähkla forell, millest kujuneb osalejate suurim üllatus. Rooga kaunistab tsitrusefilee, apteegitilli salat ja krevetid. Toit näeb välja nii ilus ja värviline ning maitsekooslus viib keele alla.

Järgmiseks valmib Jaapanipärane ramenileem pošeeritud muna ja krõbeda kanalihaga. Roa eksootilised maitsed ja mõnus vürtsisus on suurepärases kooskõlas. Loomulikult ei jää maitsetele alla ka roa välimus! Roogade serveerimisel nõuab Ants osalejatelt täpsust. Mitte ükski roog ei näe välja vähem kui täiuslik!

Pearoaks valmistame suitsuse maisikana muskaatkõrvitsakreemi ja pastinaagi õhikutega. Selle juurde õpetab Ants meid tegema lihtsat, aga väga head veinikastet, mille retsept töötab tema arvates alati.

Meie tänaseks desserdiks on imehea šokolaadi-vaarika ganache mõnusalt hapuka vaarikakreemi ning värskust andva piparmündiga. Serveerimise juures on Ants perfektsionist, oluline on visuaalne tasakaal ja kaunis kompositsioon. Mida rohkem seda uhkem siinkohal ei kehti, kuigi ühe osaleja suust kostub lause, et magustoidukomponente ei tohi küll serveerimiskaussidesse alles jätta, need on ju lihtsalt niivõrd head!

Eesti Vabariigi sünnipäeva puhul valmib ka kodumaine keefiri karask käsitsi tehtud hapukoorevõiga. Karask on osalejate teine lemmik, seda tullakse suisa kööki juurde võtma!

Pärast sellist õhtut on raske koju minna. Taldrikud on küll puhtaks söödud ja pead tarkust täis, kuid osalistel on Antsule palju küsimusi ja Antsu jutul ei tulegi lõppu! Viimaks saavad aga küsimused küsitud ning kokkajad lähevad tänutundega koju Antsu jagatud nippe järele proovima.

Ole kursis Toiduakadeemia
pakkumistega.

Telli värsked uudised e-posti

Toiduakadeemia OÜ

TALLINNAS

  • Lootsi 8, III korrus, 10151 Tallinn

TARTUS

  • Kastani 42, I korpus III korrus, 50410